Voorlichting afgelopen 10 april over Veteranen en het Veteranen ontmoetingscentrum

10 april 2013 was het zover, rond 8.30 uur kwam iedereen die meewerkte aan het voorlichtingsproject bijeen om aan een 5-tal basisscholen voorlichting te geven over Veteranen en het Veteranen ontmoetingscentrum de “Veldpost”. De dagen ervoor zijn Eugene, Rob, Jaap, Aart, Erik en Michael bezig geweest het Veteranen ontmoetingscentrum gereed te maken om de leerlingen van Groep 8 van basisschool ’t Twiske een leuke en informatieve rondleiding te kunnen geven. Rond 09.00 uur vertrokken we naar de Bethelkerk  in Amsterdam Noord waar ondertussen de 5 basisscholen zich hadden verzameld voor een voorlichting en interview. Mevr. de Jong van het 4 en 5 mei comité begon met een korte introductie en startte daarna de bijeenkomst met het thema “Vrijheid gaat niet vanzelf”.

Hemelsvaartsdag GESLOTEN

I.v.m. Hemelsvaartsdag is de "Veldpost" op 9 mei gesloten

Mijn snuffelstage bij de "Veldpost"

Medio november 2012 kwam ik (Michael Westerveld) in aanraking met Gert-Jan Gort. Dit i.v.m. de EO documentaire “Oorlog in mijn hoofd” waar mijn vader (Hans Westerveld) aan meewerkte. Gert-Jan Gort zou mijn vader in Cambodja als een buddy gaan begeleiden en ik wilde Gert-Jan Gort voor hij naar Cambodja ging spreken. Tijdens dit gesprek bespraken we de problemen rondom mijn vader en welke impact de uitzending naar Cambodja op hem en ons gezin had. Er was direct een klik met Gert-Jan en hij vroeg me of ik me niet wilde inzetten voor de Veteraan en zijn/haar gezin, die nog kampen met de problemen en de nasleep omtrent de uitzending. Hier had ik zeker wel oren naar maar vertelde aan Gert-Jan Gort dat gezien mijn opleiding ik daar geen juiste ingang voor had. Dit gezegd heeft Gert-Jan Gort vrijwel direct contact opgenomen met Eugene Sandel, oprichter van Veteranen ontmoeting centrum de “Veldpost” te Amsterdam Noord. Nog geen paar dagen later ben ik naar Amsterdam gegaan om kennis te maken met Eus. Hierna zijn Eus en Gert-Jan gaan brainstormen hoe ik op de juiste manier ondersteuning kan bieden, wat eruit kwam was een soort  “snuffelstage” bij Veteranen ontmoeting centrum de “Veldpost”  met zowel Eus als Gert-Jan als mentor. Nu zijn we ondertussen 4 weken verder en ondanks dat ik in aanraking kom met vele herkenbare situaties merk ik dat ik nog veel moet leren. Dagelijks ga ik met een goed gevoel naar het Veteranen ontmoeting centrum. Bedankt Gert-Jan en Eus voor de mogelijkheid die jullie me geven, om in de toekomst Veteranen en hun gezinnen te kunnen gaan helpen. Teven hoop ik nog veel kennis op te doen welke ik met mijn eigen ervaringen in de toekomst kan combineren.

1 jarig bestaan Veldpost

Op zondag 9 september zijn de bestuursleden en vrijwilligers verzocht door vrienden van de Stichting Veteranen Amsterdam om naar de Veldpost te komen. Tot onze grote verrassing bleek er een groots opgezet feest plaats te vinden ter ere van het 1 jarig bestaan. Er was zowel een rockband als mede een Antiliaanse zanger die zich zelf begeleide op de keyboard als muzikale invulling van de middag en avond. Tevens was er een gigantisch groot buffet bestaande uit zowel Nederlandse hapjes, Indische lekkernij en Caribische versnaperingen. Het feest was druk bezocht door vrijwilligers, vrienden, veteranen en donateurs. Het complete feest was een grote verrassing welke zonder onze medeweten is georganiseerd maar waarvoor wij een ieder hartelijk bedanken. Volgend jaar hopen wij het nog groter te kunnen vieren met een allen die ons een warm hart toedragen

de 'VELDPOST'

de Een huiskamer vol herkenning. Ons veldpost heeft als hoofdtaak het aanbieden van een ontmoetingsplek waarin iedereen zich direct herkent en thuis voelt. Betrokkenheid en oprechtheid zijn de twee belangrijkste peilers voor het creëren van deze veilige omgeving. Bovengenoemde elementen maken het mogelijk, dat veteranen en hun partner, onder het genot van een kopje koffie met elkaar van gedachten kunnen wisselen, ervaringen kunnen delen en een stuk ontspanning kunnen ervaren. Gekozen is voor een inrichting die naast huiselijkheid en gezelligheid een ambiance uitstraalt die sterk doet denken aan de diensttijd.

De attributen in deze ruimte zorgen ervoor dat je de diensttijd weer even ziet, ruikt, voelt en proeft in algemene zin, het doet sterk denken aan de eerste veldoefening. De aanwezigheid van deze attributen genereert voldoende gespreksstof om met elkaar herinneringen op te halen en te delen in een ongedwongen sfeer.

De inloop voorziening is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open en toegankelijk voor iedereen. Tijdens de openingstijden wordt u vriendelijk bijgestaan door een geschoolde vrijwilliger, welke op zijn beurt de functie van gastheer of gastvrouw vervult. Hij of zij zal u met raad en daad bijstaan.